Gelijktijdig koelen en verwarmen

 Tergooi Blaricum bespaart met gasmotorwarmtepomp

Ruim 225 ton CO2 per jaar

In het najaar van 2013 nam het Blaricumse ziekenhuis een gasmotorwarmtepomp (GW) van Reduses in gebruik om gelijktijdig koelen en verwarmen te optimaliseren. Insted energiebeheer werd ingeschakeld om de prestaties te bewaken. Een jaar later blijkt dat ruim 225.000 kg CO2 werd bespaard en ook de energiebesparing ruimschoots werd gehaald.

De energiebesparingsambities van de Tergooi ziekenhuizen liggen hoog. In dat kader was Tergooi al langer op zoek naar een warmtepomp voor gelijktijdig koelen en verwarmen. “Belangrijk kenmerk van het apparaat dat ze zochten was dat het in staat zou moeten zijn om hoge temperaturen te maken, voor warm tapwater. De machine van Reduses was voor Tergooi dan ook een grote verrassing.” vertelt Henk Broekhuizen, directeur bij Insted.

 

Gelijktijdig koelen en verwarmen met GW

Een ziekenhuis heeft het hele jaar door verwarming, warm tapwater en koeling nodig. Conventioneel werd die energie opgewekt met stoomketels en koelmachines. Vanaf oktober 2013 heeft Tergooi echter voor de basislast de GW ingezet. Gelijktijdig koelen en verwarmen was nog nooit zo efficiënt. Er werd tot en met september 2014 bijna 1500MWh verwarming en 840MWh koeling geleverd met de GW. “Door intensief te blijven monitoren en optimaliseren hebben we in dit eerste jaar gelijk de belofte waar weten te maken.” vertelt Maarten Altena, adviseur energiebeheer bij Insted.

“We zijn dan ook blij dit goede nieuws te kunnen melden” zegt Broekhuizen. “We zeggen al langer dat energiebeheer in gebouwen enorme besparingen oplevert. Door de data die we tegenwoordig verzamelen kunnen we dit nu ook hard maken en aantonen. De bespaarde kosten bij gelijktijdig koelen en verwarmen komen namelijk rechtstreeks ten goede aan de klant.”

Contactgegevens

Ampèrestraat 19 B
3861 NC Nijkerk

Tel: +31 (0)33 246 54 05
Fax: +31 (0)33 246 58 57
E-mail: info@insted.nl

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op