Gespecialiseerde WKO dokters

Specialisten vieren geslaagde operatie

Aan de Amsterdamse Zuidas is een prominente patiënt genezen van klimaatklachten na een ingreep door gespecialiseerde WKO dokters Insted en Installect, in opdracht van STB. De ingreep behelsde een bypass in de hydraulische inpassing, gevolgd door intensieve monitoring. De resultaten: voorspoedig herstel in termen van welbevinden en hartslag, oftewel comfort en energiegebruik.

zuiderhof-360x240

Foto: zuiderhof.com


De patiënt en de klacht

Zuiderhof is een imposant kantorencomplex gelegen aan de Amsterdamse Zuidas, pal naast het ING House. In het pand is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, hetgeen zich vertaalt in een A label. Ook het opleveringsniveau is hoogwaardig. Een warmte koude opslag systeem zorgt voor duurzame opwekking van verwarming en koeling. Een warmtepomp, droge koelers en Cv-ketels zorgen voor piek- en regeneratievermogen. Desalniettemin bleek een groot gedeelte van de energie niet door de duurzame installatiecomponenten  opgewekt te worden.

 

Behandeling

Na onderzoek en diagnose werd door Insted in samenwerking met Installect Advies een behandelplan opgesteld, dat werd uitgevoerd in samenwerking met STB.

Warmtelevering

Om de warmtepomp meer energie te laten leveren werden Cv-ketels in serie geschakeld in plaats van parallel. Voldoende temperatuuropnemers en goede inpassing van het buffervat voorkomen dat de warmtepomp te veel schakelt bij het leveren van kleine vermogens. Oftewel: geen hartritmestoornissen meer bij lange afstanden lopen of korte sprintjes.

Nachtregeling

Om het gebouw ’s nachts op temperatuur te houden zijn slimme oplossingen met recirculatiekleppen bedacht. Nachtkoeling in de zomer wordt door het bronsysteem geleverd. Nachtverwarming in de winter door recirculatie van de reeds aangewarmde lucht. De gebouwsoftware werd uitgebreid met de benodigde programmatuur.  Kortom: ook in rust blijft de hartslag van de patiënt regelmatig.

Koeling

Om in warme zomerdagen de energiezuinige WKO voor koeling te gebruiken (en geen koelmachines) werd het buffervat voor gekoeld water anders aangesloten. Regelende kleppen maken het mogelijk ook kleinere doorstroming  te realiseren als dat voldoende is. De benodigde kleppen, bekabeling en software werd door de WKO dokters aangebracht. Het bloed stroomt weer gelijkmatig door de aderen van de patiënt.

Energiebalans en Regeneratie

Bij de verbeterde energiehuishouding wordt ’s winters meer warmte uit de bodem gehaald dan er ’s zomers wordt teruggebracht. Hoewel oorspronkelijk niet zo ontworpen, zorgden de WKO specialisten ervoor dat toerengeregelde pompen in aangepaste stromingsrichting werden ingebouwd. Ook de warmtewisselaar werd niet vergeten en de besturingssoftware werd uitgebreid met een programma voor warmte laden.

Monitoring en nazorg

De installatie wordt ingesteld en gemonitord. Tijdens monitoren in de verschillende seizoenen en bedrijfsvoeringen worden de overige verbeteringen in kaart gebracht en uitgevoerd. Gaandeweg ontstaat zo een steeds beter functionerend geheel van installaties. De gerealiseerde energiebesparingen dekken ruimschoots de inspanningen die hiervoor gepleegd worden.

Contactgegevens

Ampèrestraat 19 B
3861 NC Nijkerk

Tel: +31 (0)33 246 54 05
Fax: +31 (0)33 246 58 57
E-mail: info@insted.nl

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op