Onderwijspark Ezinge – HT-WP

ht-wp

Het onderwijspark Ezinge “parel voor Meppel” werd in november 2014 door Koning Willem Alexander geopend. Insted onderhoudt de opwekking van verwarming en koeling, die bestaat uit een energieconcept met bodemenergie en HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp).

 

Woonconcept en de HT-WP

Het onderwijspark Ezinge is gebouwd in opdracht van Woonconcept. Voor deze opdrachtgever beheert Insted diverse energiecentrales. Daarbij is meerdere malen gebruik gemaakt van de HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp) in combinatie met bodemenergie. Onderwijspark Ezinge maakt gebruik van twee monobronnen met een capaciteit van 40m3/h, in combinatie met twee hoge temperatuur warmtepompen. Over keuze voor deze techniek stond een uitgebreid artikel in de Cobouw XL.

 

TCO berekeningen

De vijf scholen die in Meppel samen zijn gegaan in Onderwijspark Ezinge gingen niet over één nacht ijs. Voor het gebouw van ruim 28.000m2 zijn de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid vooraf getoetst. Het bouwkostenbudget en de kostenramingen maakten onderdeel uit van TCO- en exploitatieberekeningen. Zo is door de opdrachtgever bepaald wat de beste keuzes zijn op de lange termijn. De energiecentrale met bodemenergie en hoge temperatuur warmtepomp kwam daarbij als sterkste uit de bus. Vooral de energiezuinige opwekking van warmte was daarbij doorslaggevend.

 

 

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op