Tergooi ziekenhuis Blaricum

Elk ziekenhuis heeft, gelijktijdig, verwarming en koeling nodig. Voor Tergooi ziekenhuis Blaricum onderhoudt Insted de hoge temperatuur warmtepomp (HT-WP). De HT-WP levert gelijktijdig warmte en koude, met 300% rendement op primaire energie.

 

Ruim 225 ton CO2 per jaar

De energiebesparingsambities van de Tergooi ziekenhuizen liggen hoog. In dat kader was het Tergooi ziekenhuis Blaricum al langer op zoek naar een warmtepomp voor gelijktijdig koelen en verwarmen. Belangrijk kenmerk van het apparaat dat het Tergooi ziekenhuis zocht was dat het in staat zou moeten zijn om hoge temperaturen te maken, voor warm tapwater. De machine van Reduses was voor Tergooi dan ook een grote verrassing.

In het najaar van 2013 nam het Blaricumse ziekenhuis een HT-WP van Reduses in gebruik om gelijktijdig koelen en verwarmen te optimaliseren. Een jaar later bleek dat ruim 225.000 kg CO2 werd bespaard en ook de energiebesparing ruimschoots werd gehaald.

 

Gelijktijdig koelen en verwarmen

Een ziekenhuis heeft het hele jaar door verwarming, warm tapwater en koeling nodig. Conventioneel werd die energie opgewekt met stoomketels en koelmachines. Vanaf oktober 2013 heeft het Tergooi ziekenhuis echter voor de basislast de HT-WP ingezet. Gelijktijdig koelen en verwarmen was nog nooit zo efficiënt. Er werd tot en met september 2014 bijna 1500MWh verwarming en 840MWh koeling geleverd met de HT-WP. “Door intensief te blijven monitoren en optimaliseren hebben we in dit eerste jaar gelijk de belofte waar weten te maken.” vertelt Maarten Altena, adviseur energiebeheer bij Insted.

Veel mensen zeggen al langer dat energiebeheer in gebouwen enorme besparingen oplevert. Door data te verzamelen kan dit ook hard gemaakt en aangetoond worden. De bespaarde kosten bij gelijktijdig koelen en verwarmen komen namelijk rechtstreeks ten goede aan de klant.”

 

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op