Theater Markant – Uden

Na de vernieuwing van het theater Markant te Uden zorgen een bodemenergiesysteem en hoge temperatuur warmtepomp (HT-WP) voor energiezuinige koeling en verwarming. Insted onderhoudt het duurzame energiesysteem.

 

Energiebeheer met scenario’s

Voor een goed energiebeheer en het beperken van de exploitatiekosten zijn voor Theater Markant meerdere energiescenario’s berekend. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen het verbruik voor de conditionering van het gebouw en het verbruik voor geplande activiteiten. Wanneer er veel activiteiten plaatsvinden stijgt de koelvraag. Bij weinig activiteiten stijgt de warmtevraag.

 

Scenario 1: beperkte koeling

In het eerste scenario (beperkt gebruik) heeft het gebouw een minimale behoefte aan koeling. De hoge temperatuur warmtepomp (HT-WP) zal daarom in het tussenseizoen veel in bedrijf zijn om warmte te leveren.  De door de HT-WP geleverde koude kan door de luchtbehandelingskasten worden afgevangen. Zodoende ontstaat er geen koudeoverschot in de bodem. waardoor het bodemenergiesysteem in balans blijft. Bij vraag naar koeling wordt dit geleverd door de WKO.

 

Scenario 2: maximale koeling

In het tweede scenario (veel voorstellingen) heeft het gebouw een maximale behoefte aan koeling. Deze koeling wordt geleverd door de WKO. Bij een piekvraag schakelt de elektrische warmtepomp als koelmachine bij. Om de Warmte Koude Opslag weer te voorzien van voldoende koude, zal de elektrische warmtepomp in koelmachine bedrijf de WKO laden buiten reguliere bedrijfstijden. De HT-WP wordt maximale ingezet voor verwarming en de bereiding van warmtapwater.

 

Toegepaste techniek

Maatgevend voor het verbruik is de toegepaste techniek. Het theater is voorzien van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, hoge temperatuur koeling voor de zaal en foyer, hoge temperatuur verwarming en warm tapwaterbereiding. De evenementen accomodatie is voorzien van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en variabele debietregeling, hoge temperatuur koeling t.b.v. alle ruimten inclusief vloerverwarming en -koeling.

 

 

 

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op