Woonzorgcentrum Bethanië

woonzorgcentrum bethanië

Voor het woonzorgcentrum Bethanië te Ede onderhoudt Insted het bodemenergiesysteem en de hoge temperatuur warmtepomp (HT-WP).

 

Alle afdelingen duurzaam

Bij woonzorgcentrum Bethanië levert het bodemenergiesysteem zowel koeling aan de woonblokken als aan de afdelingen Zorg en Somatiek. Door de grotere jaarlijkse koudevraag kan er in de winter meer warmte met de warmtepomp geleverd worden. De thermische balans van de bron kan zo beter worden beschermd. Ook kan een groot deel van de totale warmtevraag door de warmtepomp geleverd worden. Hiermee wordt een reductie van 16% primaire energie voor de verwarming behaald. Voor de koeling en verwarming samen kwam de totale besparing hiermee op ca. 46,5 ton CO2 per jaar.

 

Snellere terugverdientijd

Door de grotere jaarlijkse koelvraag kan in de winter met het alternatieve systeem fors meer warmte met de warmtepomp geleverd worden. De (financiële) besparing die hiermee gerealiseerd wordt is groot. Hierdoor verdient het alternatieve systeem zich sneller terug dan het systeem zonder koeling bij Zorg en Somatiek.

 

Bodemenergie

Woonzorgcentrum Bethanië heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Omdat de bodem op de de locatie geschikt is voor energieopslag gebruikt Bethanië een WKO. Ook het bleek het benodigde debiet voor dit project te realiseren met een monobron.

 

Woonzorgcentrum Bethanië

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de referentieprojecten of een uitgebreider overzicht?
Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op