Hogeschool Ezinge te Meppel

Insted onderhoudt de opwekking van warmte en koeling van onderwijspark Ezinge, “parel voor Meppel”, die bestaat uit een energieconcept met bodemenergie en HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp).

Woonconcept en de HT-WP

Het onderwijspark Ezinge is gebouwd in opdracht van Woonconcept, voor wie Insted diverse energiecentrales beheert. Hierbij is al vaker de HT-WP (hoge temperatuur warmtepomp) in combinatie met bodemenergie toegepast. Onderwijspark Ezinge maakt gebruik van twee monobronnen met een capaciteit van 40m3/h, in combinatie met twee hogetemperatuurwarmtepompen.

TCO berekeningen

Voor het gebouw van ruim 28.000m2 zijn de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid vooraf getoetst. Het bouwkostenbudget en de kostenramingen maakten onderdeel uit van TCO- en exploitatieberekeningen. Zo is door de opdrachtgever bepaald wat de beste keuzes zijn op de lange termijn. De energiecentrale met bodemenergie en hogetemperatuurwarmtepomp kwam daarbij als sterkste uit de bus. Vooral de energiezuinige opwekking van warmte was daarbij doorslaggevend.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in